Ratker želi Dolce Vita svima
top of page

Ratker želi Dolce Vita svima

Ratker je objavio treći singl sa nadolazećeg albuma “Crveno u mraku”. Nakon minimalističkog pristupa u mračnoj kritici “Saobraćaja” i nostalgičnom “Avionu”, Ratker pesmom “Dolce Vita” poziva na ples i putovanje:

“Nije bilo koncepcijski po nekom redosledu u mojoj glavi da ova pesma sada nasledi prethodne dve, ali ovo je trenutak u godini kada nas svrbi putovanje, borovina ili neki prizori rivijere - redak trenutak primenjene “Dolce Vite” u kapitalističkoj svakodnevnici. Stoga, nema gubljenja vremena, leto je tu. Predstavljam vam moj doprinos predstojećem uživanju na putu.” - poručuje Ratker.



Ratker je u ovoj pesmi spojio mešavinu mnogih uticaja, što žanrovskih, što geografskih:

“Muzičkim krstarenjem često završim na francuskoj obali, preko radova Sébastien Telliera ili produkcijskih nastojanja pokojnog Philippe Zdara. Tu je veliko obožavanje benda Phoenix ponajviše u vreme albuma “Ti amo” i velikog uticaja suprotne obale kroz kompletan rad benda Metronomy. Čini mi se da je to ta potpora inspiracije za ovu pesmu. Radom na tekstu “upao” sam u drugi geografski miks Istre i Italo diska, Fellinija, mirisa Mediterana i ukusa prosecca i gelata. Kada se kotlić svega navedenog dugo kuva na tihoj vatri, rezultat se može čuti u pesmi.”



Što se tiče miksa uticaja koji stoje iza spota za pesmu, Ratker kaže sledeće:

“Godinama unazad planiram letovanje u Hrvatskoj, ali koliko god se standard života popravljao na ledjima ovog ekonomskog tigra, Istarske cene me nanovo matiraju (smeh). Ta premisa je bila dovoljna da se u Grčkoj snimi mini DYI film o junaku ili anti-heroju koji svakog jutra kreće sa Sitonije put Rovinja. Mada mu ne polazi za rukom da dosegne svoju sanjanu tačku B, poenta je da on na tom putu neuspeha ipak živi svoju “Dolce Vita” verziju, što je i glavna poruka ove pesme! Ili da citiram najbolji pop bend sa ovih prostora koji baš u pesmi “Istra” kaže: ”Mi nećemo stići nikada na daleka ostrva, al zato lako letimo nebom ka zvezdama”.

bottom of page